A.S.A. Harrison: Den tavse kvinde

Den tavse kvindeDet kræver tålmodighed at komme igennem Den tavse kvinde, en roman om et ægteskab i opløsning, der mest af alt virker som et casestudy af psykologiske teorier.

Handling: Ægteparret Jodi og Todd lever et luksuriøst liv med gensidig respekt og ordknap benægtelse. Han er dedikeret utro. Hun ved det, men holder mund for at bevare glansbilledet – indtil han vælger at bryde den glatte overflade, og hun står til at miste alt der betyder noget for hende.

 

”Med andre ord er hun slet ikke klar over, at hendes liv netop nu når et højdepunkt…idet det ikke tager mere end få måneder, før hun er blevet morder.”

Allerede på første side, bliver det afsløret at den smukke, rige og intelligente psykolog Jodi bliver morder, fordi hendes mand igennem 20 år er blevet forelsket i en anden og nu vil forlade hende. Et spændende anslag, der får forventningerne til at stige med raketfart. Men skuffelsen indfinder sig hurtigt, for tempoet er langsomt og spændingen lader i den grad vente på sig.

Fortællingen udspilles i Chicago og skifter mellem Jodi og Todds perspektiv. For Jodi handler alt om at bevare den pæne overflade med et perfekt hjem og et perfekt ægteskab, derfor lukker hun øjnene for Todds utroskab. Todd derimod har svært ved at se sandheden i øjnene og konfrontere sin situation, der trækker ham længere og længere ud i torvene. De har begge en masse bagage fra barndommen, hvilket har præget dem. Men de er ikke sympatiske mennesker og det er svært at holde af dem, og som læser søger man næsten ofte efter en form for tilknytning eller sympati for de mennesker man læser om , hvilket er svært at finde her.

Der er lange passager med psykologiske teorier og det er i længden temmelig kedeligt. Nogle udenlandske anmeldere har trukket tråde mellem Den tavse kvinde og Gillian Flynns succesfulde bog Kvinden der forsvandt, men udover at være psykologiske dramaer om ægteskab på kollisionskurs, når Den tavse kvinde slet ikke Flynns niveau.

A.S.A. Harrison dækker over forfatteren Susan Harrison, som desværre døde af kræft 65 år gammel kort før udgivelsen af hendes skønlitterære debutroman i 2013. Hun udgav i 1974 en ”spørgsmål-svar-bog” om orgasmer under samme synonym, en bog der i dag er blevet en undergrundsklassiker i hjemlandet Canada. Filmrettighederne til Den tavse kvinde er blevet købt af skuespilleren Nicole Kidman, så mon ikke vi kan forvente at se hende i rollen som Jodi Brett meget snart?

Den tavse kvinde udkommer i dag den 5. februar.

★★☆☆☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *