BogForum 2015 i ord og billeder

Hovedet summer og benene er trætte efter de (ifølge min skridttæller) 20 km jeg har gået i Bella Center mens BogForum 2015 løb af stablen, men smilet er stort. For det har været tre dage fyldt med herlige oplevelser, og gode og fine snakke med forfattere, forlagsfolk, kolleger, bloggere og andet godtfolk.

Efter en særdeles god begyndelse fredag, hvor jeg blandt andet mødte en af mine favoritter, den svenske forfatter Lena Andersson, var det svært at forestille sig, at de to efterfølgende dage kunne matche den oplevelse.

Caitlin Moran bringer smilet frem på alle i salen. Foto: Mette Camilla Melgaard

Caitlin Moran bringer smilet frem på alle i salen. Foto: Mette Camilla Melgaard

Men alle mine tvivl blev fejet af banen, da jeg hørte britiske Caitlin Moran. Hun er en humørbombe og en spradebasse, der ikke pakker sine meninger ind, hvilket resulterede i flere spontane klapsalver fra salen. Caitlin Moran fortalte livligt om sin roman Sådan opfinder man en pige, der er en selvbiografi, men ikke kaldes det ”for legal reasons”. Hun er bramfri og utrolig morsom. Feminist på den gode måde, hvor hun lægger vægt på at ”Feminism isn’t rules it’s tooles” og så mener hun, at man skal kunne grine af sig selv – en sund indstilling.

Der tegnes løs hos Copenhagen Comics. Foto: Mette Camilla Melgaard

Der tegnes løs hos Copenhagen Comics. Foto: Mette Camilla Melgaard

På standen hos Copenhagen Comics blev der alle dage tegnet på livet løs. Den ene talentfulde tegner efter den anden ”live-tegnede” på den store væg, der søndag have udviklet sig til en oplevelse i sig selv.

Der var også masser af muligheder for at børn og andre besøgende selv kunne udfolde sine kunstneriske evner med tus og papir på standen, og samtidig få tips til at blive bedre til at tegne.

Det er 20. gang jeg besøger BogForum, og alle de år Copenhagen Comics har været med, er jeg gang på gang blevet blæst bagover af den utrolige talentmasse der findes inden for tegnere i Danmark. Jeg håber, at folk, der ikke normalt læser tegneserier, begynder at få øjnene op for nogle af de mange Graphic Novels der er udkommet de seneste år. Selv om jeg er ordnørd, kan tegninger altså noget helt særligt.

Min frokost søndag var god men ikke i nærheden af det Timm Vladimir tilberedte for publikum. Fotos: Mette Camilla

Min frokost søndag var god men ikke i nærheden af det Timm Vladimir tilberedte for publikum. Fotos: Mette Camilla

Uden mad og drikke, dur heltinden ikke. Mad var der også, da Timm Vladimir kokkerede foran publikum mens han fortalte om sin kogebog Små retter stor smag. Også den populære amerikanske ambassadør Rufus Gifford, var i køkkenet, hvor han lavede mad fra bogen Den store amerikanske kogebog, som han har skrevet forordet til.

Politibeskyttelse

Politiet var synlige under BogForum 2015. Foto: Mette Camilla Melgaard

Under hele BogForum 2015 blev de besøgende mødt af svært bevæbnede politifolk ved indgangen til Bella Center og også indenfor gik der mange politibetjente rundt. Det var der flere af (især udenbys) gæsterne, der synes var lidt voldsomt. Men med knap 30.000 besøgende og højprofilerede navne som både Flemming Rose, Naser Khader og Lars Hedegaard, er det en sikkerhedsforanstaltning til gavn for os alle. Flere af politifolkene tog sig tid til at tale med de lidt forskrækkede gæster, og enkelte af dem fik endda også kigget på bøger.

Jeg fik hørt en del forskellige forfattere så som Jan Sonnegaard og Manu Sareen – nogle gange blev det kun dele af interviews, fordi der simpelthen er så meget man gerne vil nå, men andre gange blev jeg hængende fordi det var alt for spændende til, at jeg kunne gå glip af det. Blandt andet hørte jeg Kirsten Hammann fortælle om sin parforholdsthriller Alene hjemme, som jeg synes er rigtig god. Kamilla Hega Holst har jeg endnu ikke læst noget af, men efter at have hørt hende tale om romanen På træk, der tidligere på året blev tildelt Blixenprisen, måtte jeg hen og købe bogen.

Kirsten Hammann, Nanna Goul interviewer Kamilla Hega Holst og Henrik Palle taler med Jesper Stein. Fotos: Mette Camilla Melgaard

Kirsten Hammann, Nanna Goul interviewer Kamilla Hega Holst og Henrik Palle taler med Jesper Stein. Fotos: Mette Camilla Melgaard

Jeg sluttede BogForum 2015 af med at høre altid interessante Jesper Stein fortælle om sin nye krimi Aisha, den fjerde i serien om politimanden Axel Steen. Han fortalte blandt andet, at han ikke har sovet, siden han for knap 2 år siden blev far til tvillinger, og at han derfor måtte tage i skrivehi ad flere omgange, for at få bogen færdig.

Søndag aften var jeg træt og mæt af de mange gode oplevelser. I dag smiler jeg stadig af særlige øjeblikke fra weekenden – og så er jeg så småt begyndt at glæde mig til BogForum 2016.

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn