Dorthe Nors: Spejl skulder blink

Spejl skulder blinkDorthe Nors skriver morsomt og rørende om 40-årige Sonja, der ikke kan finde ud af at skifte gear – hverken i kørelærerens bil eller i livet.

Handling: Sonja bor alene i København. Hun kan ikke skrifte gear. Måske kan hun slet ikke lære at køre bil. Hun er ældre end de andre på køreskolen, og hendes kørelærer Jytte har så meget på hjertet, at hun ikke har tid til at lære Sonja om gearskiftet, hun ordner det bare for hende (på sjette måned), for Sonja skal jo også nødig ødelægge bilen. Sonja oversætter svenske krimier og går til massage hos Ellen, som tydeligt kan mærke problemerne hobe sig om i hendes bindevæv. Hjemme i Jylland går Sonjas søster rundt og vil ikke tage telefonen, men Sonja er er fighter. Det har hun altid fået at vide, og en dag får hun endelig samlet sig mod til at skifte kørelærer. Kan man for fanden ikke bare lære at køre bil?

”Der går en sti i kornet. Kornet når højt over hovedet, det er rug. Nogle strå har lagt sig ind over stien. Den er hemmelig og startede som et sprøjtespor. En fod kunne lige finde vej, og det gjorde den. Bagefter handlede det om at følge kornet. Man måtte kun gå, hvor kornet i forvejen bøjede. Ved kun at gå der kunne man lave stien så hemmelig, at man næsten ikke kunne se den.”

Spejl skulder blink er en fin og poetisk fortælling om den høje, ranglede eksiljyde Sonja. Sonja gør ikke meget væsen af sig, er ikke speciel god ude omkring andre mennesker og sås lider hun af positionssvimmelhed, der får verden til at tilte, hvis hun bevæger hovedet alt for meget.

Faktisk har Sonja det generelt lidt svært, for hun kan ikke helt finde ud af det med livet, og derfor lader hun gang på gang andre tage styringen. Sonja lever af at oversætte romaner af den barske svenske krimiforfatter Gösta Svensson, og det luger jo lidt af spænding, men Sonja står temmelig stille i livet. Hun længes efter mere i tilværelsen, men alt synes at være en lidt for stor udfordring – blandt andet det med mændene, som Sonja heller ikke kan finde ud af.

Hele bogen er spækket med symboler og er alligevel så konkret. Historien krydres med små tilbageblik fra Sonjas ungdom i den lille provinsby Balling. Sonja er en karakter men kommer til at holde af, selv om hun indimellem får mig til at krukke tær, tror jeg at mange af os kan genkende elementer af os selv i hende.

Det er underligt, at Dorthe Nors ikke er et større forfatternavn i Danmark – i USA har de for længst anerkendt hende – men med Spejl skulde blik tror og håber jeg, at rigtig mange endelig vil få øjnene op for hendes mesterlige måde, at fortæller om det ualmindelige almindelige.

Spejl skulder blink udkom den 2. februar.

★★★★☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *