Elizabeth Strout: My Name Is Lucy Barton

My name is Lucy BartonMy Name Is Lucy Barton er en kompleks fortælling om uperfekt kærlighed, fortalt i en usentimental tone.

Handling: I bagklogskabens lys og med en upålidelige hukommelse, ser en ældre Lucy Barton tilbage på fem nætter i New York i midten af 1980’erne. Lucy har været på hospitalet i tre uger med en udiagnosticeret sygdom efter at have fået fjernet sin blindtarm. Hun er væk fra sin mand og to døtre på fem og seks år, som hun desperat savner. Til hendes store overraskelse dukker hendes mor uventet op på hospitalet. De har ikke talt sammen i årevis, men nu sidder moren ved hendes seng. Lucy er en succesfuld forfatter, men hendes mors tilstedeværelse bringer minder fra barndommen frem – en barndom præget af fattigdom, misbrug og social udstødelse.

”So my mother left that day […] I have no idea if she kissed me goodbye, but I cannot think she would have. I have no memory og my mother ever kissing me. She may have kissed me though; I may be wrong.”

Elizabeth Strout slog for alvor sit navn fast med romanen Olive Kitteridge, som hun vandt en Pulitzser pris for. Bogen er i øvrigt lavet til en HBO mini-serie med en fantastisk spillende Frances McDormand i hovedrollen. Den kan varmt anbefales. My Name Is Lucy Barton, er lige som Olive Kitteridge, usentimental, trods barske omstændigheder. Lucys barndom er alt andet end rosenrød. I barndomshjemmet (der er onklens garage) er hun afskåret fra bøger, magasiner, tv og i et vist omfang også fra andre mennesker. Babysitteren var nogle gange hendes fars traktor, hvor hun blev låst inde. Det er hjerteskærende og man mærke den ensomhed som gennemsyrer meget af historien.

“Loneliness was the first flavour I had tasted in my life, and it was always there, hidden in the crevices of my mouth, reminding me.”

Besøget fra moren vækker nogle næsten barnlig side hos Lucy, og man kan ikke lade være med at tænke, at Lucys navnløse sygdom måske er psykosomatisk. Med moren siddende ved sin seng, mens hun kalder Lucy ved sit barndomskælenavn, forsvinder hendes ugelange søvnløshed. Lucy håber måske på en følelsesmæssig genforening med sin mor, men moren fortæller i stedet anekdoter om mennesker de engang kendte, hvis mislykkede ægteskaber og følelsesmæssige sammenbrud bliver en slags advarende fortælling til Lucy.

Historien handler om mor-datter-forhold, om følelsesmæssige fængsler, om fortidens betydning og om hvordan sandheden nogle gange findes i stilheden. Det er ikke en let roman, hvor alt er tydeligt. Der ligger meget mellem linjerne, og indimellem er det lidt svært at hitte rede i det hele.

My Name Is Lucy Barton udkom i februar. Den er desværre ikke udkommet på dansk.

★★★☆☆

Opdatering: Den 20. april 2017 udkommer bogen på dansk med titlen Mit navn er Lucy Barton.

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *