Ernest Hemingway: Om at skrive

Om at skriveDer er mange store forfattere, der har skrevet bøger om livet som forfatter, og givet alle os andre et indblik i deres skriveproces med bekymringer, hovedbrud, manglende selvtillid og glæden ved at aflevere et færdigt manuskript.

I 1984 udkom Ernest Hemingway: Om at skrive første gang – en samling af Ernest Hemingways betragtninger om forfatterens gerning og håndværk plukket fra hans forfatterskab, breve til redaktører, venner, kunstnere og kritikere samt fra interviews, hvor Hemingway ofte talte om det at skrive. Nu genudgives antologien, der er fyldt med gode råd og inspiration til alle der selv skriver eller gerne vil.

”Du må bare bliver ved, selv når det ser allermest sort og håbløst ud – der er kun én ting at gøre, når man skriver på en roman, og det er at begynde med begyndelsen og bliver ved, indtil man er færdig med den forbandede bog.”
fra et brev til F. Scott Fitzgerald, 1929

Trods mange lærerige og inspirerende citater fra Hemingway, ville jeg ønske at bogen var mere sammenskrevet, som det fx er tilfældet med Stephen Kings bog Om at skrive, som er en erindringsbog, der virkelig giver et indblik i forfatterlivet samtidig med, at den er fyldt med gode råd og inspiration.

En god ting ved Hemingway-bogen er, at hvis man er gået i stå i sine egne skriverier, kan man hurtigt slå op i bogen, der er inddelt i 13 kapitler med hver sin overskrift, og finde et hjælpende Hemingway-citat. Derfor bør alle der går rundt med forfatterdrømme, have denne bog i nærheden.

”Vil arbejde på romanen igen i dag. Det er hårdt som bare pokker at skrive, Max, men der er alligevel intet så dejligt i verden.”
fra et brev til Maxwell Perkins, 1938

Ernest Hemingway: Om at skrive blev genudgivet den 11. januar.

★★★★☆

Andre gode bøger af forfattere der skriver om at skrive, kan jeg blandt andet anbefale:
Stephen King: Om at skrive, Bodil Malmsten: Så gör jag (ej i dansk oversættelse), og Marguerite Duras: At skrive.

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *