Hans Mortensen: Fjendens bedste ven

Fjendens bedste venFjendens bedste ven er en hurtigt læst, underholdende spændingsroman der trækker tråde tilbage til den kolde krig.

Handling: Journalisten Kasper Berg har en fortid som kommunist, men den har han for længst lagt bag sig. Men da hans ungdomsven Bjarne findes druknet i havnen i deres hjemby, får Kasper udleveret en stak breve, som kaster nyt lys over hans og vennens fælles historie. Brevene er skrevet af en østtysk kvinde, de to mødte på en sommerlejr i det daværende DDR, og de efterlader Kasper med en række uafklarede spørgsmål: Blev hans ven hvervet som spion for østtyskerne eller var han bare en nyttig idiot i et storpolitisk spil under den kolde krig? Og er hans død et hændeligt uheld, eller er det overlagt mord som konsekvens af noget der skete dengang? Svarene skal findes i nutiden og i cirkler, hvor man mindst ville vente det, og for Kasper bliver jagten på sandheden ikke ufarlig.

Det er efterhånden sjældent man falder over en krimi på blot 262 sider – dejligt forfriskende, at der stadig findes forfattere der kan fortælle en god historie på under 300 sider. Tak for det. Fjendens bedste ven er en meget journalistisk bog, med det mener jeg, at hovedpersonen er journalist og at vi følger hvordan han arbejder samt hører om hvordan branchen fungerer. Det er ikke alles kop te, men for mig, der selv er journalist, er det ikke noget problem.

Problemerne dukker derimod op i hovedpersonen Kasper, der er lidt af en kliché. Journalisten der drikker lidt for meget, tager lidt for let på det med forhold til kvinder og naturligvis ikke bryder sig om at følge regler. Den type optræder efterhånden i alt for mange bøger, og det kunne have været dejligt med et lille twist eller to af karakteren. Derudover er der visse elementer af historien, som minder mig lidt om noget jeg har læst i tidlige bøger af Liza Marklund (Røde ulv) og Arne Dahl (Europa Blues).

Historien og plottet er som sådan spændende nok, og jeg var okay underholdt hele vejen dog uden de store overraskelser, og som sagt er bogen hurtigt læst – og måske lige så hurtigt glemt.

Fjendens bedste ven udkommer i dag den 27. januar.

★★★☆☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *