Harlan Coben: Seks år

Seks aarKrimikongen Harlan Coben har denne gang skrevet en kærlighedshistorie med thriller-elementer. Det starter godt, men violiner og pistolskud bliver en underlig og lidt for kvalmende cocktail.

Handling: Det er seks år siden at Jake Fisher var vidnet til, at hans livs kærlighed, Natalie, giftede sig med en anden mand. I seks år har Jake begravet sig i sit arbejde på universitetet. I seks år har han holdt sit løfte til Natalie om at lade hende være i fred, og i seks år har tanken om Natalie og hendes ægtemand Todd, pint og plaget ham. Da Jake falder over Todds dødsannonce, kan han ikke nære sig for at deltage i begravelsen, men da han får et glimt af Todds enke er det ikke Natalie. Jake sætter sig for at opklare, hvad der er sket med Natalie, og inden længe er han viklet ind i et spind af løgne og bedrag, der er tæt på at koste ham livet.

”Jeg hørte en væmmelig lyd, som snesevis af fugtige kviste, der knækker. Ottos luftrør gav efter som våd papmache. Min arm ramte noget hårdt; jeg kunne faktisk mærke vognens gulv gennem halsens hud og brusk. Hele Ottos krop blev slap.”

Det begynder med et bryllup og seks år senere en begravelse. Vores fortæller Jake, gør sit til at overbevise os om hans stærke kærlighed til Natalie – kvinden han kun var sammen med i lidt over tre måneder – og der bliver smurt tykt på, hvilket forfatteren er klar over. ”Nej, jeg lever ikke i en tilstand af hjertesorg. Jeg græder mig ikke i søvn eller noget i den retning. Jeg er kommet over det, siger jeg til mig selv. Men jeg føler ikke desto mindre en tomhed, hvor kvalmt det end lyder.” Og det bliver mere kvalmt end det.

Spændingsdelen med Jakes søgen efter at finde ud af, hvad der er sket med Natalie, starter godt. Siderne vender næsten sig selv, og bogen er svær at lægge fra sig. Et øjeblik tænker man, om romancen mon blot er noget han har forestillet sig, hvilket Jakes bedste ven Benedict faktisk foreslår. Bliver vi ført bag lyset? Men nej, det gør vi ikke. Men cirka midtvejs begynder historien at kamme over. Fortællingen bliver mere og mere fantastisk – på den dårlige måde – og puslespillet som Jake forsøger at lægge, får flere og flere brikker der er langt ude og urealistiske, ja simpelthen for meget.

Bogens filmrettigheder blev solgt inden Seks år overhovedet udkom i USA, hvilket giver et vink med en vognstang om, at historien har alt der kræves til en typisk amerikansk actionfilm – sådan en du har glemt så snart du forlader biografen. Desværre er det også sådan med bogen.

Seks år udkommer i dag den 1. oktober.

★★★☆☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *