Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl

Dræb ikke en sangfuglFantastisk! Så kort kan denne bog beskrives. Dræb ikke en sangfugl er en hjertevarm og humoristisk bog med et alvorligt omdrejningspunkt.

Handling: Den lille sydstatsby Maycomb er fyldt med fordomme, vold og hykleri, så da byens respekterede sagfører Atticus Finch, påtager sig forsvaret af en sort mand, der er anklager for at have voldtaget en hvid kvinde, får det store konsekvenser for den lille by – ikke mindst for hans børn Jem og Scout.

Fortælling udspilles i 1930’ernes Amerika, hvor depressionen hærger og hvor samfundslag og ikke mindst raceadskillelse er tydelige. Bogen udkom første gang i 1960, og det er en medrivende historie skrevet i et tidsløst sprog med både varme og humor.

”Efterhånden som Tom Robinsons svar fortsatte begynde det at gå op for mig, at Mayella Ewell må have været det ensomste menneske i denne verden. Hun var endnu mere ensom end Boo Radley, der ikke havde forladt sit hus i 25 år. Da Atticus spurgte hende, om hun havde nogen venner, kunne hun ikke engang forstå, hvad han mente og troede bare at han gjorde grin med hende.”

Historien fortælles gennem den 9-årige Jean Louise ”Scout” Finch. Sammen med sin storebror Jem, hører vi om livet i kvarteret, hvor især naboen Arthur ”Boo” Radley interesserer Scout og Jem – han har nemlig ikke været uden for huset i mange år, og de to børn og deres sommerkammerat Dill, forestiller sig de uhyggeligste ting om manden de aldrig har set. De er som børn er flest, men de har alligevel sans for retfærdighed og har en næsten naiv godhed i sig.

Scout og Jems far, sagføreren Atticus Finch, er historiens lidt utraditionelle helt, det er nemlig hans moral og ikke hans fysik, der gør ham til forbillede. Og moral er et gennemgående tema i bogen – især i forhold til religion og opfattelsen af synd. Der gives flere fine eksempler på dette lige fra hvordan man skal opføre sig over for andre mennesker, lige meget hvem de er og hvordan de opfører sig, til den morfinafhængige gammel dame Mrs. Dubose, der sværger for sig selv, at hun vil være helt uafhængig inden sin død, fordi hun inderst inde ved, at det er det rigtige at gøre.

Det er en helt fantastisk bog, der går ind under huden og bliver siddende. Jeg ved allerede, at det ikke er sidste gang jeg komme til at læse den, og jeg vil varmt opfordre alle til at læse den – du vil ikke fortryde det.

Harper Lee fik velfortjent den prestigefyldte Pulitzerpris for romanen og udgav aldrig ny bog – indtil nu, for 55 år efter sin debut udkommer Harper Lee den 14. juli verden over med fortsættelsen til Dræb ikke en sangfugl, titlen er Sæt en vagtpost ud, og jeg glæder mig til at høre mere om Scout, Jem og Atticus.

Dræb ikke en sangfugl blev genudgivet den 15. januar.

★★★★★

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

3 tanker om "Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl"

  1. Kære Mette. Hvor jeg dog nød at (gen)læse “Dræb ikke en sangfugl” som jeg vandt for ikke så længe siden. Jeg må sige, at jeg ikke huskede meget om romanen, men det var så også lige 40 år siden, jeg sidst læste den 😉 Det fine postkort med din søde hilsen (og smukke håndskrift) blev brugt som bogmærke. Nu har jeg besluttet at bruge det som bogmærke fremover og har faktisk lige bestilt “Sæt en vagtpost ud”, for nu har jeg da fået lyst til også at læse den! “Dræb ikke en sangfugl” er gået videre til min veninde og måske ender den hos “Læs for livet” som jeg har besluttet skal arve nogle af de bøger jeg ikke rigtig har plads til. Så den kommer virkelig til at gøre god gavn! 🙂

    • Hvor er jeg glad for at høre det Annette! Jeg nød virkelig også at læse den – en helt fantastisk bog – og jeg ved, at jeg kommer til at læse den igen. Jeg er meget spændt på at læse “Sæt en vagtpost ud”, glæder mig til at høre, hvordan det er gået Scout. Rigtig god idé at give bøger videre til Læs for livet – et glimrende initiativ! God sommer til dig. 🙂

      • I lige måde – og uanset vejret, så kan der læses bøger hele året rundt. Det er jo heldigt! 🙂

Der er lukket for kommentarer.