Ian Rankin: Vilde køtere

Vilde køtereIan Rankin er i topform. Gensynet med John Rebus og Edinburgh er trygt og rart, men tager alligevel pusten fra en, da det endelige mørke twist i plottet afsløres.

Handling: Tilværelsen som pensionist behager ikke rigtigt John Rebus, at være politimand ligger ham i blodet. Så da hans gamle protegé og makker, kriminalassistent Siobhan Clarke, beder om hjælp med en sag, skal der ikke meget overtalelse til. Clarke er i gang med at undersøge mordet på den pensionerede rigsadvokat David Minton. Tilsyneladende et banalt indbrud, som er gået galt, men i afdødes pung finder man et trusselsbrev. I den modsatte ende af Edinburgh bliver Rebus’ livslange nemesis, Big Ger Cafferty, beskudt i sit hjem, og det viser sig, at han har modtaget et trusselsbrev med samme ordlyd som Minton. Malcolm Fox er sat til at holde øje med nogle kolleger fra Glasgow, som overvåger de berygtede far og søn gangstere Joe og Dennis Stark, der er på besøg i Edinburgh og skaber utrygge forhold. Det er op til Rebus, Clarke og Fox, at finde sammenhængen mellem de forskellige hændelser

””Men et navn havde han jo, ikke sandt? Drengen, der døde.” ”Jeg fik det ikke at vide.” Rebus pustede tungt ud og rejste sig. Han gik ud af stuen et øjeblik og vendte tilbage med to glas single malt. Cafferty tog imod det ene med et nik til tak. Rebus gik hen til vinduet og så ud på den tyste, velordnede verden. ”Hvad fanden stiller vi op med det?” spurgte han.”

Ian Rankin leverer det han mestrer til perfektion – kombinationen af et udspekuleret plot, legende dialoger krydret med Rankins skæve sans for humor og ikke mindst stemningsfulde billeder fra et mørkt og tungsindigt Edinburgh…og så naturligvis et par musikalske referencer, blandt andet bogen titel (på engelsk) Even Dogs in the Wild, der er hentet fra en sang fra det skotske band The Associates – en sang om forældre der fejler i at beskytte deres børn.

Det gennemgående tema i Vilde køtere er fædre og deres sønner, og selv om Rebus ikke har en søn, er Malcolm Fox en ganske fortrinlig stand-in. Deres forhold er dobbelt – på den ene side rivaliserende og på den anden beskyttende og kærligt.

Historien flyder jævnt og plottet er fejlfrit med flere spændende drejninger. Karaktererne er nuancerede og interessante, og holder sammen med fortællingen et fast greb om læserens opmærksomhed indtil det endelige mørke og modbydelige twist, der tager pusten fra en. Der er en melankolsk følelse i historien, med hyppige refleksioner fra Rebus om tabte muligheder, tidens gang og om at blive ældre, hvilket efterlader mig med en form for utryghed og bekymring…for mon vi kommer til at møde John Rebus igen? Jeg håber det.

Vilde køtere udkommer i morgen den 19. november.

★★★★☆

Læs mit interview med Ian Rankin.

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *