Jakob Melander: Det bedste til mig og mine venner

Det bedste til mig og mine vennerFjerde bog i serien om politimanden Lars Winkler, Det bedste til mig og mine venner, er blodig i et dræbende langsomt tempo.

Handling: Et maltrakteret lig hænger under ballongyngen i et snedækket Tivoli en nat fem dage før jul. Stukket ihjel og spændt fast til bunden af gondolen. Den dræbte viser sig at være Tivolis personalechef, Hanne Leth-Jeppesen, der ikke ligefrem er elsket af sine kolleger. Opklaringsarbejdet kompliceres, da hustruen til en af de mistænkte udsættes for et drabsforsøg på Christiania. Hun bliver lagt i kunstig koma, og imens er hendes familie ved at falde fra hinanden. Men en dyster hemmelighed hvilker over familien, og ingen ønsker at tale med politiet. Politiassistent Lars Winkler må navigere i en dunkel labyrint af modstridende interesser og fortrængt fortid. For drabet i den mennesketomme eventyrhave, har tråde tilbage til en Gasolin-koncert i Tivoli i midten af 1970’erne, et kollektiv på Østerbros samt en makaber drabssag på Christiania i 2017.

”Det blyfarvede brakvand sendte en stank af rådden tang, affald og kemikalier ind over isen og mod land. Helt ærligt, Lars. Lad os nu komme tilbage. Der er ikke noget her. Ulrik trippede ved indgangen, tydeligt mærket af den samme stemning, Lars forsøgte at fortrænge. Men følelsen ville ikke forsvinde.”

Jeg er stor fan af Jakob Melander, efter at jeg læste hans helt fantastiske krimi De berusedes vej, der udkom sidste år og som blev belønnet med de maksimale 5 stjerner fra mig. Derfor var forventningerne tårnhøje, da jeg fik Det bedste til mig og mine venner i hånden. Og desværre lever den ikke helt op til samme niveau som forrige bog.

Det er en lidt indviklet historie, hvor vi først har mordet på Tivolis personalechef. Derudover er der tilbageblik til 2007, hvor Lars Winkler og hans kollega og bedste ven Ulrik (der i nutid er hans chef og kæreste med Lars’ ekskone) arbejder på en blodig sag om en familiefar der har dræbt sin hustru og to børn, inden han har taget sit eget liv. Vi får også flashback til 1976, hvor det nutidige mordoffer var midtpunkt for en flok teenagedrenge. Oveni det udsættes en af de mistænktes hustru for et drabsforsøg, og så er det lige privatlivsdelen, hvor Lars, hans chef og tidligere bedsteven Ulrik, ekskonen Elena og kollegaen og kæresten Sanne, ikke har det helt let. Der er med andre ord rigtig mange grene på historien.

Det er ikke så svært at gennemskue, hvem morderen er, men motivet bag er ikke helt så ligetil, som det i første omgang ser ud til at være. Tempoet i bogen er utroligt langsomt, og ja jeg må indrømme, at jeg blev lidt træt undervejs. Og afslutningen, hvor det hele skal gå op i en højere enhed, bliver en smule rodet og lidt for fantasifuld efter min smag.

Jeg ville ønske, at der var blevet strammet lidt op – fx kunne jeg sagtens have undværet drabsforsøget på den mistænkte Steen Bankes hustru. Jeg vil meget hellere høre mere om drabssagen fra 2007, som er nogle af de mest spændende scener i bogen. Efterforskningen i den nye sag kører trægt, og så ville det have klædt historien at bruge mindre plads på ”problemer i privatlivet”.

Det bedste til mig og mine venner udkommer i dag den 4. marts.

★★★☆☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *