Jakob Melander: Elektra

elektraElektra er en spændende krimi om kærlighed der bliver til had og om hævnens altødelæggende kraft.

Handling: For ti år siden mistede Andreas Bjørn sin bror, der ligesom ham selv var politimand. Han blev dræbt i tjenesten, men sagen blev aldrig opklaret og Andreas har lige siden forsøgt at finde sin brors morder. Efter nogle anklager mod en kollega presses han ud af politikorpset og er på vej mod afgrunden. Samtidig bliver lederen af Det Radikale Venstre og landets kommende statsminister, Anders Barfoed, myrdet i sine forældres hjem i Charlottenlund. Fundet med sin brors blodige lig i sin favn og med drabsvåbnet ved sin side, bliver Thomas Barfoed hurtigt hovedmistænkt i sagen. Da Andreas’ ekskæreste Katharina, lillesøster til både offer og hovedmistænkt, beder ham om hjælp, står han overfor sit livs dilemma. 43 år tidligere i Athen slog juntaen ned på fredelige demonstranter med uhørt brutalitet. I et kaos af revolutionsromantik og brændende gader mødte en ung dansk arkæolog kærligheden og blev forandret for altid.

”[…] på sildebensparketten spreder en mørkebrun, næsten sort masse sig i et organisk mønster. Statuen er sprøjtet til med den samme klistrede masse, der kæber til kædedragtens fint udhuggede draperinger. På gulvet er det forvredne omrids af et menneske trukket op med striber af hvid tape, hæjre arm ud til siden, det venstre ben trukket halvt op og ind under det andet. Den mørke plet er kraftigst, hvor hovedet har ligget.”

Det var en uventet henvendelse, da Bibelselskabet kontaktede Jakob Melander med ideen om at han skulle skrive en krimi inspireret af bibelen. Efter kort overvejelse sagde han ja, og fandt inspiration i fortællingen om Kain og Abel, krydret med græsk mytologi. Melander er kendt for sin krimiserie med politimanden Lars Winkler i hovedrollen, og selvom Winkler ikke er med denne gang, har Melander igen valgt at have en politimand i hovedrollen – okay, Andreas Bjørn mister sit arbejde på et tidspunkt, men det stopper ham ikke i at efterforske og trække på sine kontakter.

Har man læst Jakob Melanders andre bøger, genkender man sproget som flyder godt og er nemt læst. Modsat hans tidligere bøger, er der denne gang brugt jeg-fortæller, som skifter mellem fire karakterer, dog med overvægt på Andreas og faren til de to dræbte brødre, Johannes Barfoed. Der er tre sideløbende historier at holde styr på. To kunstrøverier med 10 års mellemrum. Drabet på den kommende statsminister Anders Barfoed samt tilbageblik på urolighederne i Athen 43 år tidligere, hvor Johannes Barfoed var ung arkæologistuderende. De forskellige fortællespor knyttes sammen men en gang imellem føles det en smule søgt og især tilbageblikkene på tiden i Athen synes mest af alt at bidrage med at vise forfatterens kendskab til begivenhederne – det er ikke der spændingen ligger.

Bibelselskabets idé med at udgive en krimi for at sprede kendskab til bibelen, synes jeg er rigtig god. Der er ikke mange mennesker der tænker over, at bibelen er en krimi og en kærlighedshistorie og at den indeholder både hævn, hor og mirakler. Men kender man til de forskellige tekster og ikke mindst til Kain og Abel, tror jeg flere vil undre sig over når de læser Elektra, for der er ikke mange ligheder. Samtidig er det knapt så svært at gennemskue plottet, hvis man kender bare en smule til græsk mytologi. Men spænding er jævnt fordelt igennem hele bogen og siderne vender næsten sig selv.

Elektra udkommer i dag den 30. september.

★★★★☆

Jakob Melander udkommer i dag med krimien Elektra udgivet på Bibelselskabets forlag. Foto: Mette Camilla Melgaard

Jakob Melander udkommer i dag med krimien Elektra, udgivet på Bibelselskabets forlag. Foto: Mette Camilla Melgaard

RELATERET LINKS:
Forfatterens skrivebord – Jakob Melander (interview)
Jakob Melander: De berusedes vej (anmeldelse)
Jakob Melander: Det bedste til mig og mine venner (anmeldelse)

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *