Jan Poulsen: Dizzy Mizz Lizzy – en drengedrøm

Dizzy Mizz LizzyHistorien om rockbandet Dizzy Mizz Lizzy, er historien om tre teenagedrenge der fik deres drøm om at blive rockstjerner opfyldt. Men det er også historien om at ride på en evig bølge af succes for derefter langsomt at drukne i forventningens pres inden man er fyldt 23 år. Og ikke mindst er det historien om tre mænd, som efter mange års adskillelse, genfandt hinanden og gnisten til at lave musik sammen igen.

Bogen er baseret på mange timers interviews med de tre hovedpersoner Tim Christensen, Martin Nielsen og Søren Friis-Larsen samt de mennesker der har været tæt på dem siden begyndelsen og løbende igennem årene. Det er tydeligt at forfatteren har siddet med virkeligt meget materiale, og at det indimellem har været lidt svært at fravælge. Derfor er vi med fra den spæde start hjemme på børneværelserne, og får hele fortællingen om problemerne mellem Tims forældre der munder ud i en skilsmisse og om Sørens far, der vælger at tage sit eget liv.

Barndomskapitlerne om hvilke fag man var god til i skolen, og om man måtte få en papegøje eller ej, er bogens svageste. Det er først da problemerne indbyrdes i bandet melder sig, at bogen bliver rigtig interessant, og man sidder og tænker: Hvorfor var der dog ikke ”en voksen”, der greb ind?

”Og så kom de ind til dette møde, hvor jeg tænkte, at de var youngsters, bare 18­­­ år, og jeg sagde til Tim: ”Det fede er, at du har lavet total rock, men det er jo en popmelodi skjult i rock.” […] At han allerede som 18-årig havde regnet ud, at man pakker rock ind i gode melodier, var flot. Jeg troede, jeg skulle forklare ham det, men han sad bare og kiggede mærkeligt på mig og sagde nærmest: ”Jamen, det ved jeg da godt, hvad fanden regner du mig for?” Højrøvet lille fætter, men kvik. Det tændte mig virkelig, husker Nikolaj Foss sit egentlige møde med Dizzy Mizz Lizzy.”

Eventyret om tre generte drenge med store talenter og tilsvarende ambitioner, der bragede igennem lydmuren og tog plads i den danske rockhistorie, som et af landets mest succesfulde bands nogensinde, er en god historie – ingen tvivl om det. Men måden den leveres på, lever ikke op til det, der kendetegner netop Dizzy Mizz Lizzy, nemlig gennemarbejdet materiale og perfektion. Det er ikke stor litteratur, og det behøver det heller ikke at være, men sprogligt havde jeg gerne set, at der var blevet strammet meget mere op, ligesom der også burde være ryddet op i de utallige gentagelser man støder på igennem hele bogen.

Har man fulgt bandet siden starten af 1990’erne, læst interviews med medlemmerne eller set Anders Aggers dokumentarprogram om Dizzy Mizz Lizzy, Indefra med Anders Agger, kender man allerede historien temmelig godt. Lyspunkterne ved bogen, der åbenlyst er en kærlighedserklæring til bandet, er at der heldigvis er givet plads til kritiske røster i fint samspil med morsomme anekdoter. Og så er bogen rigt illustreret med hidtil ukendte fotos og dokumenter fra medlemmernes private gemmer.

Dizzy Mizz Lizzy – en drengedrøm udkom den 6. november.

★★★☆☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *