Kjell Eriksson: Den hånd der skælver

Den hånd der skælverDet kræver tålmodighed at læser Den hånd der skælver, for først halvvejs igennem bogen begynder der at vise sig nogenlunde rød tråd – og så alligevel ikke helt. Selv bogens titel mystificere mere end den klargøre.

Handling: En november dag i 1993 forlade den socialdemokratisk politiker Sven-Arne Persson et møde i Uppsala og forsvinder. Familie, kolleger og politi kommer ingen vegne. På en rejse til Indien 12 år senere, genkender en bekendt politikeren i Bangalores menneskemylder. I Uppsala hører kriminalinspektør Ann Lindells kollega Berglund, som ligger nyopereret på sygehuset, at politikeren er dukket op. Han spekulerer over den gamle udredning og får et indfald at kigge nærmere på et gammelt uopklaret og planløst mord på en gammel mand. Ann Lindell selv har et ubehageligt mysterium. En afsavet kvindefod er dukket op i skærgården, og i det nærliggende område bor der påfaldende mange enlige mænd, der alle har motorsave og fremklippere. Under efterforskningen dukker der et billede op af en asiatisk udseende kvinde, som ingen af naboerne nogensinde har sent. Og manden der ejer huset, hvor kvinden sandsynligvis har boet, kommer aldrig til at svare på spørgsmål igen.

Den hånd der skælver er den første bog jeg læser, men den syvende i Kjell Erikssons serie om Uppsala-politiet, og det viser sig hurtigt at være en ulempe. For jeg mangler ganske enkelt en del baggrundsviden om Ann Lindell og hendes kolleger – viden, der refereres til løbende igennem bogen.

”Det er en mærkelig odde, fuld af ensomme sjæle. Vi bor så langt fra alting, på en måde udsatte, og her tænker jeg ikke bare på vejr og vind. Vi burde holde sammen, men alle holder sig i deres huse og skure.”

Jeg havde utroligt svært ved at bide mig fast i historien. Den første halvdel af bogen er det svært at finde hoved og hale i sammenhængen og det viser sig da også, at der ikke rigtigt er en. Handlingen er nemlig bygget op omkring to sideløbende historier, der intet har med hinanden at gøre, andet end Uppsala politiets involvering. Den ene er et gammelt uopklaret mord på en gammel mand, den anden om en afsavet fod – dertil får vi så lige fortællingen om den forsvundne politiker, hvis liv i Indien der bruges en del sider på. Mod slutningen kan man dog med lidt god vilje nå frem til, at Kjell Eriksson har gjort ensomhed til et fælles tema. Men jeg ville sådan ønske, at han havde holdt sig til en af sagerne og givet den plads til at udfolde sig.

Den hånd der skælver udkom den 27. februar.

★★★☆☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *