Lars Kjædegaard: Døden i Harkaberg

Døden i HarkabergKjædegaards syvende bind i krimiserie om efterforskerparret Thor Belling og Anita Hvid, forfører læserne med et gådefuldt mord i udkantssverige tilsat små visuelle sprogblomster.

Handling: På vej hjem fra ferie i Stockholm bliver drabsefterforskeren Thor Belling lidt tilfældigt involveret, da en kvinde forsvinder fra en resteplads uden for lilleputbyen Harkaberg. Både kvinden og hendes mand er danske, men bosat i området, og da kvinden senere findes dræbt indvilliger Bellings chef, Richard Bøssner, at udlåne ham til Sverige, for at hjælpe med sagen. Imens efterforsker Anita Hvid den dræbte kvindes baggrund i Danmark, der viser sig at være et rodnet af forladte og forsmåede familieforbindelser.

Historierne om Belling & Hvid er let og spændende underholdning, som nye afsnit af en lang tv-serie, hvor man kender hovedpersonerne som var de gamle venner. Det er altid et kærkomment gensyn. Efterforskerparret inviterer os gang på gang med rundt i landet, og denne gang til et område i Sverige, hvor der er flere grantræer end mennesker. Kjædegaard forstår at underbygge stemningen med få ord, der pludselig kan få det til at løbe koldt ned af ryggen.

“På en eller anden måde virker det mere okay, at folk slår hinanden ihjel i en by, hvor de vælter rundt mellem hinanden. Thor nikker – Præcis. Hvis man bliver slået ihjel herude, så er det af nogle, som virkelig mener det.”

Mens et mord bliver til flere, får vi en lille sidehistorie om en ung, ambitiøs efterforsker fra Göteborg, der vil vise den lokale politimand, og ikke mindst en gammel rotte som Thor Belling, at hun ved hvad der skal til for at løse en drabssag. Lars Kjædegaard spinder et net af motiver for at fastholde vores opmærksomhed, men sidehistorien er et unødvendigt tiltag og for den skarpe læser er det ikke så svært at gennemskue røgsløret og regne ud, hvem morderen er.

Trods et irriteret suk mod enden, som jeg ikke kan afsløre, er jeg alligevel godt underholdt hele vejen og indrømmer, at jeg har en svaghed for Kjædegaards lette sprog der krydres med spøjse og ofte morsomme metaforer.

Døden i Harkaberg udkommer i dag den 30. januar.

★★★★☆

Læs mine anmeldelser af Lars Kjædegaards tidligere bøger;
Den røde labyrint
Goyas hund
Blomstermanden

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *