Liza Klaussmann: Villa America

Villa AmericaVilla America er en kærlighedshistorie om 1920’ernes boheme-jetsetter, der på overfladen lever et ubekymret liv med fest og farver på den franske riviera, men med intriger og mørke hemmeligheder liggende lige under overfladen.

Handling: Visionære, misforståede og med vidt forskellige baggrunde gifter Gerald Murphy og Sara Wiborg sig og får tre børn. Sammen påbegynder de deres livsværk; at skabe en kunstnerkoloni på den franske riviera, hvor en ny, smuk og fantasifuld verden kan udfolde sig. Parret bliver centrum for deres omgangskreds af bohemer som Scott og Zelda Fitzgerald, Pablo Piccaso, Cole og Linda Porter, Ernest og Hadley Hemingway og mange flere.

”Men først og fremmest ønskede han at bygge en smuk borg, en idyl, for at beskytte sine børn, for at beskytte sin kærlighed til Sara. For at beskytte deres liv. Mod grimhed, vold og fortvivlelse. Men især mod forvirring. Og for at det skulle lykkedes, var han nødt til at komme nogle af fejlene hos sig selv til livs. Så godt som han nu kunne.”

Både Gerald og Sara er født ind i privilegerede familier. Men hvor Gerald kommer fra en kold og kærlighedsløs barndom, hvor faderens forventninger til ham tynger ham som en overfrakke af bly, har Sara haft et ubekymret liv med rejser og festlige begivenheder hele sit liv. De mødes da de er meget unge (Sara er 5 år ældre end Gerald), og hvad der begynder som et varmt venskab udvikler sig til en, i deres forældres øjne, upassende kærlighed. Ikke desto mindre får de hinanden og efter nogle år flygter de fra familiernes forventninger til 1920’ernes Europa, hvor de fester med resten af ”The Lost Generation”. Tiden er lykkelig og bekymringsfri, penge er bare noget man har. De skaber deres egen verden med et næsten teaterlignende liv sammen.

Murphy-parret bliver kendt for tematiserede middagsselskaber, og for altid at omgive sig med skønhed. De bliver ikke kun gode venner med forfattere, kunstnere, musikere og lignende, de bliver også muser for mange af dem. Men bag alt det smukke ligger noget grumset, for Gerald kæmper med en hemmelig, som vokser sig større da en blond amerikansk pilot træder ind i deres omgangskreds. Homoseksualitet er måske knap så fy fy i netop denne kreds af mennesker, men lige præcis Gerald og Sara er kendt som det eventyrlykkelige og perfekte par. Virkelighedens Gerald Murphy kæmpede med sin seksualitet, men forfatteren har med den fiktive karakter Owen Chambers, ladet ham have en passioneret kærlighedsaffære, som givet os et stærkere billede af, hvad det er Gerald og Sara har sammen.

Historisk fiktion er en svær ting at mestre, for på den ene side skal de historiske og kendte facts om virkelighedens personer være på plads, og på den anden side, skal fortællingen følge en spændingskurve med plot og drejninger, så læserne ikke keder sig. Det formår Liza Klaussmann for så vidt at gøre, dog strækkes fortællingen efter min mening over lidt for mange sider, og i længden bliver det en smule trivielt med fest efter fest, machomanden Hemingway der skal vise muskler og den altid fulde Scott Fitzgerald.

Jeg kender ikke meget til historien om Murphy-parret i virkeligheden, men som historien fortælles her på fint vis, fornemmer man, at der er noget skrøbeligt over skønheden de omgiver sig med, og at det er hårdt arbejde for både Gerald og Sara, at fremstå smukke og bekymringsfrie.

Villa America udkommer i dag den 14. januar.

★★★☆☆

Virkelighedens Sara og Gerald Murphy til kostumebal i Montparnasse, ca. 1922. © 2013 Man Ray Trust/Artists Rights Society (ARS), New York/ADAGP, Paris

Virkelighedens Sara og Gerald Murphy til kostumebal i Montparnasse, ca. 1922. Foto via MOMA.org. © 2013 Man Ray Trust/Artists Rights Society (ARS), New York/ADAGP, Paris

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

En tanke om "Liza Klaussmann: Villa America"

  1. Overraskende, men effektivt KEDSOMMELIG!…Ligegyldige, fiktionaliserede – og i høj grad 2-dimensionelle – karakterer, der vader rundt i forestillede ligegyldigheder og som forbliver livløse i forhold til de virkelige personer bag….Bogen var billig på udsalg….det forstås!!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *