Liza Marklund: Jernblod

JernblodDet sidste punktum er sat for journalisten Annika Bengtzon. Efter 18 år og i alt 11 bind afslutter Liza Marklund sin populære krimiserie.

Handling: Gamle skelletter fra fortiden rasler, og Annika Bengtzon går hos en psykolog for at få kontrol over de angstanfald der er begyndt at overmande hende. Da hendes søster pludselig forsvinder og sender Annika en SMS om at hjælpe hende, må Annika vende tilbage til barndomsbyen fyldt med smertefulde minder – ikke mindst om den kæreste hun dræbte i selvforsvar på det gamle jernværk. Samtidig er der uro på Kvällspressen, hvor papirudgaven står foran lukning. En stor mordsag med svage beviser optager alle og Annika kan som altid ikke lade være med at stikke næsen i den.

”Maj-Lis var urolig for dig, sagde han. – Hun syntes altid at du var for dumdristig, at du aldrig skånede dig selv. Da du sad fanget i tunnelen under Olympiastadion, eller var ved at fryse ihjel i det der skur oppe i Norrbotten, eller da dit hus brændte. – Jeg har aldrig reflekteret over det, sagde Annika. – Alt det her du har udsat dig selv for, Maj-Lis troede af og til at det skyldtes Sven, at han havde ødelagt noget i dig.”

Liza Marklund bragede igennem krimilitteraturens mandlige dominans i slutningen af 1990’erne (første bog Nedtælling udkom i Sverige i 1998) med sin fandenivoldske og øretæveindbydende heltinde, tabloidjournalisten Annika Bengtzon. Som den første lagde Marklund lige så meget energi i at fortælle om hverdagens almindeligheder med børnehavebørn, parforholdsskænderier, kønsmodsætninger på arbejdspladsen og samfundsrelaterede spørgsmål, som hun gjorde det med voldlige intriger og mord. Den Skandinaviske samfundskrimi blev pludselig krydret med kønspolitiske og feministiske vinkler, og Liza Marklund blev foregangskvinde for en række nye kvindelige krimiforfattere i Sverige og Danmark.

Det var en spændende tid og læserne slugte fortællingerne om Annika Bengtzon, og især de første bøger fik også mig helt ud på stolekanten, for her var en helt ny slags heltinde. Men nyhedsværdien forstummede og karakteren Annika Bengtzon forblev den samme uden tegn på udvikling. Først i de to forrige bøger Sort hvid og Noras bog, synes Marklund at lade Annika modne, og jeg var for en kort stund tilbage på stolekanten.

Trods en mordgåde (fortsættelse af mordet på politikeren Ingemar Lerberg fra forrige bog Noras bog) om en formodet seriemorder, bruger Marklund denne sidste bog i serien til at gøre status over Annikas liv og dæmoner. Hun sender Bengtzon til psykolog og berører flere af ”sagerne” fra de tidligere bøger, men der bliver naturligvis (fristes jeg til at sige) også lige berørt et aktuelt emne – mediekrisen og papiravisernes stille død. Tabloidaviserne der tidligere var samfundets megafoner og udstillede skurke og helte, kæmper nu med en katastrofal økonomi og hårde nedskæringer. Men hvor hører Annika hjemme i denne fagre nye verden?

Der er løbet meget vand under broerne siden den første bog. Tiderne har forandret sig uden at Annika Bengtzon helt har fulgt med, så alt i alt er det en udmærket idé at give hende fred. Men måde det gøres på er efter min mening lidt for tynd. Jeg ville ønske at Marklund en sidste gang ville skrue helt op for spændingen og lade Annika forsvinde med et brag. I stedet bliver det knapt hørligt, når violinerne stilner af på sidste side.

Jernblod udkommer i dag den 12. september.

★★★☆☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

2 tanker om "Liza Marklund: Jernblod"

  1. En rigtig fin anmeldelse. Jeg er selv startet på Jernblod, men jeg giver dig helt ret de første i serien var de bedste. Jeg kan godt huske da jeg første gang faldt over Liza Marklunds krimier – der var spænding og fandenivoldskhed – jeg slugte dem råt og var vilde med dem. De seneste synes jeg har svinget rigtig meget i kvalitet.

    • Jeg synes at “Sort hvid” og “Noras bog” er gode – det var som om det pludselig blev interessant at læse om Annika igen, men slutningen på serien er skuffende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *