Mari Jungstedt: Den sidste akt

Den sidste aktTiende bind i Mari Jungstedts Gotland-serie om politiinspektør Anders Knutas og kollegaen Karin Jacobsson, er hurtigt læst og lige så hurtigt glemt.

Handling: En varm sommerdag under det årlige folkemøde på Gotland, Almedalsugen, bliver den smukke journalist og debatredaktør på en af landets største aviser, Erika Malm, fundet myrdet. Dagen inden har hun deltaget i en ophedet debat om fremmedhad og racisme, og blandt hendes efterladenskaber finder man et hadebrev fra en nynazistisk bevægelse samt sporerne efter en elsker. Politiinspektør Anders Knutas har ansvaret for efterforskningen, men han er i personlig krise. Skilsmissen fra konen og udsigten til et andet liv piner ham samtidig med at følelserne for kollegaen Karin får mere plads.

”En fornemmelse af, at hun ikke var alene, sneg sig ind på hende. Som om nogen iagttog hende. Hun så sig ængsteligt omkring. Ikke en lyd, ikke en bevægelse. Alligevel var det, som om der var nogen. Nogen, hun ikke kunne se. Hun stivnede, trak vejret mere dæmpet. Afventende.”

Det føles næsten kriminelt, at kalde denne bog for en krimi, for selv om der både er mord og en efterforskning, kredser handlingen sig mest om seriens gennemgående hovedpersoners privatliv. Knutas, Karin samt journalisten Johan Berg og dennes hustru Emma Winarve. Det er den samme smøre igen og igen, bog efter bog, og det er for længst blevet kedeligt.

Den måde Jungstedt bygger sine bøger op på, gør desværre, at det ikke kræver den store tankevirksomhed at nå frem til, hvor morderen skal findes. Der er sjældent overraskelser, og når der en enkelt gang laves et lille twist i historien, virker det ikke overraskende men mere spøjst, fordi hun springer let hen over de facts, som ville give mere kød på historien.

Der er udkommet yderligere to bøger i serien i Sverige Du går inte ensam (2013) og Den man älskar, der udkom i sidste måned, og man kan håbe at Jungstedt der lægger flere kræfter i mysteriet, som i de tidlige bøger, i stedet for at lade karakterernes privatliv overskygge plottet.

Den sidste akt udkommer i dag den 12. juni.

★★☆☆☆

Læs mine anmeldelser af bøger i samme serie.
Den dobbelte tavshed (7)
Den mørke engel (6)

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *