Miranda July: Den første onde mand

Den føste onde mandMiranda Julys debutroman er en deprimerende og bizar fortælling om en forskruet kvinde med selvværdsproblemer, der passivt lader andre styre sit liv.

Handling: 43-årige Cheryl Glickman arbejder i en nonprofitorganisation, der laver selvforsvars/fitnessvideoer til kvinder. Hun bor alene og har udviklet et effektivt husholdningssystem, hvor hun kun bruger et sæt service og har analyseret sig frem til den mest tids- og energibesparende måde at gøre tingene på. Da Cheryl bliver påduttet at huse chefens 20-årige datter Clee, bliver hendes velorganiserede liv pludselig sprængt i tusind stykker.

I Miranda Julys novellesamling Ingen har hjemme her mere end du, handler alle fortællingerne om mennesker, der har intense fantasier, hvilket er deres eneste forsvar mod hverdagens ondskabsfuldheder, ensomhed og kaos. Samme tema hiver July med ind i debutromanen Den første onde mand, men med mindre held.

”Det lå ikke umiddelbart lige for, hvordan eller hvorfor vi skulle slås, efter at vi formelt var blevet enige om at gøre det. Et par gange fik jeg indtryk af, at hun var ved at indlede noget, men så skiftede hun mening. Jeg kunne i sagens natur ikke tage initiativ til det – det ville være perverst.”

Hovedpersonen Cheryl lever i to verdner – den vi alle kender og hendes egen fantasifulde en. Hun er barnløs, men allerede som 9-årig mødte hun ”sit” barn, Kubelko Bondy, som hun nu ser reinkarneret i fremmede babyer og mærker en særlig forbindelse med. Hun er forelsket i den 30 år ældre Phillip, som hun ikke kun mener er hendes sjæleven, men som også hun har været gift med tusindvis af gange i gennem århundreder. Desværre er Phillip på bedste Lolita-vis, mere interesseret i en 16-årig blondine. Da Clee flytter ind tager Cheryls liv og fantasier en ny drejning. Den mutte, utilpassede og ildelugtende Clee, med det skinnende blonde hår og store bryster, vækker en ukendt vrede i Cheryl, som hurtigt udvikler sig til fysiske aggressioner. Det fysiske forhold mellem Cheryl og Clee, giver Cheryl mental udløsning, men snart bruger hun også Clee i sine seksuelle fantasier for at få fysisk udløsning, hvorefter romanen tager flere mærkelige drejninger.

Det er mig en gåde, hvorfor Miranda July er så hypet og nærmest udråbt til at være ”The IT-girl”. Indrømmet, jeg har hverken set hendes film eller kunstværker, men hendes litterære stemme og stil, får mig ikke til at slutte mig til jubelkoret.

Det er tydeligt, at hun er fascineret af det grimme, det atypiske, af usædvanlige ikke-forhold og af forskellige former for angst. Hun lader sine karakterer selvmedicinere ved hjælp af deres fantasi, så de kan begrave sorger, lege med nye personas og forestille sig en bedre tilværelse, ja rent ud sagt, så de kan overleve i den verden de ikke rigtigt passer ind i. Problemet er, at jo mere hendes karakterer tager afstand fra den virkelige verden og lever i deres særegne og særlige indre verdner, jo svære er det som læser at skabe en forbindelse med disse personer. Det bliver simpelthen for bizart og kedeligt i længden.

Den første onde mand udkom den 27. august.

★★☆☆☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *