Miranda July: Ingen har hjemme her mere end du

Ingen har hjemme mere end duFordelt på 176 sider er seksten noveller samlet under titlen Ingen har hjemme her mere end du. Enkelte af dem er gode mens andre mest af alt virker som et eksperiment der ikke fungerer.

Siger man navnet Miranda July opstår der et festfyrværkeri, for det 41-årige multitalent er stort set succesfuld med alt hun rører. Hun har udgivet albums, lavet forskellige kunstværker, vundet flere priser for filmen Me and You and Everyone We Know, som hun skrev, instruerede og spillede hovedrollen i, og tidligere i år udgav hun sin første roman Den første onde mand, der udkommer på dansk den 27. august.

Novellerne i Ingen har mere hjemme her end du, udkom i USA i 2007. Flere af novellerne har desuden været trykt i forskellige anerkendte tidsskrifter blandt andet The New Yorker og The Paris Review.

”På den ottende dag i resten af mit liv begyndte jeg at spekulere over, om dette mon virkelig var resten af mit liv eller bare en fortsættelse af det samme.” (fra Mon Plaisir)

Nogle af novellerne træder skarpere frem end andre blandt andet Hvordan man fortæller historier for børn, der er den sidste og længste i samlingen. Den beskriver venskabet mellem en enlig midaldrende kvinde og hendes gifte venners datter Lyon. “Undervurdér endelig ikke, hvor megen glæde en otteårig og en næsten fyrreårig kan have af hinanden.” Det er en kompleks fortælling der spænder over et par årtier, og glimrende viser, hvordan denne barnløse kvinde kun lever lidenskabeligt gennem hendes forhold til en andens barn. Da Lyon er 20 år er fortælleren alene og fortabt, hendes liv væk, hendes venner andre steder. “Tiden gik, uelegant og uden min tilladelse.”

Jeg havde forventning om nogle sjove, rørende og måske ligefrem skræmmende portrætter af ualmindelige, almindelige mennesker. Men selv om vi får et kort indblik ind i forskellige personers liv, er det ganske få af de seksten noveller der berører mig rigtigt og ingen af dem er morsomme. Alle historierne er befolket med triste, ensomme og ofte isolerede mennesker, der føler en forfærdelig utilfredshed med at deres liv ikke kan matche intensiteten af deres drømme. Men selv om det er skrevet i første person ental, har jeg svært ved at mærke karaktererne. Derudover er der ingen variation i fortællerstemmen, hvad enten det er en mand, kvinde, gammel, ung, homoseksuel eller ej, taler de alle i en meget lignende tone.

Kigger man dybt nok, kan man finde noget bizart ved alle mennesker, men Miranda July synes at tro at lesbianisme og seksuelle akter der rækker udover missionærstillingen, tilhører denne kategori – hun er i hvert fald meget optaget af netop dette. Problemet er bare at det ikke give noget ekstra til historierne – hverken kant eller provokation – og dermed bliver det hele blot lidt trække-på-skuldrene-agtigt. Det er med andre ord en hurtig læst og hurtig glemt novellesamling.

Ingen har hjemme her mere end du udkommer i dag den 13. august.

★★★☆☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

2 tanker om "Miranda July: Ingen har hjemme her mere end du"

  1. wow!! nej nej nej det er helt forkert haha. den novellesamling er helt fantastisk. hvem har dog skrevet det her..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *