Morten Sabroe: Drengen der løb med Gud

Drengen der løb med GudMorten Sabroe har skrevet en besynderlig historie der svinger mellem at være en psykologisk spændingsfortælling og et tragisk mørkt eventyr.

Handling: 16-årige Viktor Hugo Andersen har mistet sin hukommelse. Han blev fundet død i en kløft af en kvinde der tilfældigt kom forbi og fik gang i hans hjerte igen. Da han vågner på hospitalet kan han ikke huske noget fra tiden før sin død. Han begynder at få underlige syner om en pige under vand og får en fornemmelse af, at der nok er sket noget forfærdeligt med pigen og at han har en del af skylden. Men ingen vil fortælle ham noget. Hans forældre rejser væk for at fordøje hændelsen, og byens beboere viser ikke den store vilje til at hjælpe ham. Langsomt får han samlet flere og flere små brikker til det store puslespil om tiden før sin død, men spørgsmålet er om han tør sætte dem sammen og se sandheden.

”Jeg tog kniven med i seng. Lagde den ved min side så jeg var parat hvis nogen brød døren op. Lige så snart jeg havde tænkt at nogen kunne bryde døren op, stod jeg op og tog en stol og satte den i spænd under håndtaget. Og ligesom jeg havde gjort ved døren til kælderen, skubbede jeg bordet hen foran den, så jeg i det mindste blev vækket hvis det skete.”

Drengen der løb med Gud foregår i et provinsagtigt samfund, hvor rygter løber hurtigt, muligvis hurtigere end Viktor Hugo kan løbe fra dem, og tro mig han prøver. Ligesom han forsøger at løbe fra frygten for det han ikke kan huske, som den mørke pige Nicky sætter skub i, når hun løber om kap med ham om natten. Der bliver i det hele taget løbet utroligt meget i denne bog – på grænsende til det trættende. Men der er også glimtvis af humor og sødme fx Gud, der er en Golden retriever Viktor Hugo redder fra en ondskabsfuld mand og knyttet et ubrydeligt venskab med. Men frem for alt er der ondskab, hævnlyst og mørke – alt sammen pakket ind i et surrealistisk tæppe.

Morten Sabroe skriver godt, men denne roman er ikke let læsning – forstået på den måde, at jeg flere gange sad med ubesvarede spørgsmål og undrede mig over personer vi præsenteres for, da enkelte af dem udspiller deres (ikke helt tydelige) rolle meget hurtigt og blot efterlader mig med flere spørgsmål. Det var ikke svært at gennemskue det overordnede plot, men det får et modbydeligt twist der gav mig en lidt dårlig smag i munden, for jeg forstår ikke pointen med det. Når det er sagt, bliver jeg revet med af historien der snor sig som et mysterium omkring to dødsfald der (uden at afsløre for meget) muligvis er forbundet med hinanden.

Drengen der løb med Gud udkommer i dag den 12. maj.

★★★☆☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *