Nick Cave: Brækposesangen

BrækposesangenMørkets mester Nick Cave, hiver os med ind i sit narcissistiske univers, skrævende over mytologiske og bibelske verdener med de ni muser, engle, drager og døde kroppe. Værsgo at tage en brækpose.

Cave begyndte at arbejde på Brækposesangen sidste år, da han sad i et fly på vej til Nashville i starten af en 22-byer-turné med sit band The Bad Seeds. Inspirationen slog ned, og han greb en brækpose fra et ryglæn og skrev. Det fortsatte han med at gøre, hvilket der er kommet en turné-dagbog eller en turné-poesi-gyserfortælling ud af. Bogen er fyldt med billeder af de originale brækposer med hans fly-skriblerier på.

”Jeg rører omhyggeligt en grød sammen i en skål og farver mit hår sort, så det sidder på en glat, blæksværtet ravnevinge øverst på min fleretagers pande. […] Der sidder en leverplet på min venstre tinding. Et bristet blodkar på min højre næsefløj. Badeværelseslyset er brutalt. Jeg skubber mit ansigt på plads, så jeg holder op med at ligne Kim Jong-Un og begynder mere at ligne Johnny Cash, eller sådan noget. Bliv ved! Bare et minut! Sådan! Der var det!”

Jeg ville lyve, hvis ikke jeg sagde, at der er flere passager i bogen, hvor jeg simpelthen ikke fatter en bjælde. Tekster der er så langt ude, at analysen ikke ligger naturligt for mig. Men der er også tekster med glimt af humor og ærlighed. Det er de steder, han er god.

Desværre er der lidt for meget mærkeligt fyld, og på et tidspunkt fik jeg lyst til at lægge bogen i den medfølgende brækpose fra forlaget. Mange ser Nick Cave som et poetisk geni, der kan vise det smukke i det modbydelige – jeg har selv flere af hans albums. Men nogle gange undrer det mig, at han kører i den samme rille igen og igen, år efter år, og jeg fristes til at spørge: Er han den ægte vare? Eller er alt for mange blot fascineret (som jeg selv) og underlagt hans sygelige mand-i-sort ondskab? Måske er det det Brækposesangen i virkeligheden mest handler om…

Brækposesangen udkommer i dag 6. maj.

★★★☆☆

Nick Cave spiller to udsolgte koncerter i København den 12. og 13. maj, og jeg er så heldig at skulle høre ham.

Læs mere om Brækposesangen på dens helt egen hjemmeside The Sick Bag Song.

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *