Ole Tornbjerg: Drengen fra Godhavn

Drengen fra GodhavnInspireret af virkelige hændelser, er Drengen fra Godhavn, en modbydelig god fortælling om Kalle, der som 13-årig placeres på opdragelseshjemmet Godhavn – en oplevelse der mærker ham for livet.

Handling: En råkold dag i april bliver 13-årige Kalle passet op af to mænd på gaden. De kommer fra børneværnet, og uden yderligere forklaring tager de ham med til drengehjemmet Godhavn i Nordsjælland. Her bliver han stuvet sammen med halvtreds andre drenge under usle forhold, og et liv med utallige ydmygelser og voldelige overgreb tager sin nådeløse begyndelse.

”Vil I hjælpe mig med noget? Sagde Kai da de havde røget lidt. Med hvad? Spurgte Kalle. Jeg har fundet ud af hvordan jeg kan komme hjem. Hvordan? I skal hænge mig oppe på loftet så de tror jeg har forsøgt at begå selvmord. Det er jo sindssygt, udbrød Kalle. Det lød farligt, og det ville aldrig virker. Jeg kan ikke holde ud af være her mere, græd Kai. […] Hvad hvis det går galt? Hvis du rent faktisk bliver kvalt? Spurgte Kalle. Hellere det end at blive her, sagde Kai beslutsomt.”

Sarte sjæle skal tænke sig en ekstra gang om inden de begynder at læse om Kalle og de andre drenge fra Godhavn, for der er ingen nåde for de frygtelige pinsler de bliver sendt i. Især første halvdel af bogen gav mig mavepine, og lidt efter lidt fulgte vreden over det uretfærdige helvede disse hjælpeløse dreng er fanget i.

Bagsideteksten afslører, at Kalle slipper væk fra Godhavn, men det letter nu ikke læsningen, for selv i Kalles voksne liv synes hans skæbne at være mørk som det værste uvejr. Bedst som man tror at lykken endelig vil smile til ham, sprænges hans verden i stykker endnu en gang, og håbet for en bedre fremtid smuldrer.

Forfatteren Ole Tornbjerg er kendt som den ene halvdel af parret Øbro & Tornbjerg, der har fire succesfulde krimier bag sig. Og netop krimibaggrunden mærkes i fortællingen om Kalle, der hele vejen holder læseren i et fast spændingsgreb. Desværre bliver det til lidt for meget elendighed i længden – for hvor meget modstand kan et menneske tage, inden det må give op? Modsat flere af sine kammerater fra Godhavn, synes Kalle nemlig at være næsten overmenneskelig immun, uden at vi får en egentlig forklaring på, hvor han finder styrken (og modet) til at kæmpe videre.

Drengen fra Godhavn udkommer i dag den 24. september.

★★★★☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *