Paul Auster: …en verden i ord

paul-auster-en-verden-i-ordI samtalebogen …en verden i ord, giver Paul Auster et indblik i sit arbejde og fortæller blandt andet om baggrunden for bøgernes tilblivelse. Bogen fungerer bedst som opslagsværk for de der ønsker at afkode Austers erindringsbøger og romaner samt få indblik i hans motiver.

Samtalerne mellem den amerikanske forfatter Paul Auster og Inge Birgitte Siegumfeldt, der er lektor ved Københavns Universitet, fandt sted mellem november 2011 og november 2014. Det var Siegumfeldt der tog initiativ til projektet, da hun synes der var et behov ”for et grundigt studie af hans arbejde, en nærlæsning, der forholder sig til kvaliteten af det skrevne og er tro mod ordene på siderne.” Auster var med på idéen, da han så det så en mulighed for at ”få renset luften” om sine værker, hvor enkelte kendsgerninger efter hans mening ofte misforstås.

Jeg skal indrømme, at jeg kun har læst få af Paul Austers romaner – Illusionernes bog (2002), som jeg synes er virkelig god, samt dele af New York Trilogien (1987) som jeg ikke husker meget af. Derfor var det noget af en kamp at kæmpe mig igennem de til tider ret så abstrakte samtaler i …en verden i ord, som i øvrigt har en langt mere passende titel på engelsk A Life in Words.

Med undtagelse af indledningen af Inge Birgitte Siegumfeldt er resten af bogen en lang transskribering af deres båndede samtaler med markeringerne IBS: og PA: Der er ingen beskrivelser af rummet eller forfatteren selv – kun enkelte noter som fx IBS: [ler] og [Siri Hustvedt kommer ind i rummet].

Det er ikke overraskende en meget akademisk bog og det er uden tvivl en nyttig bog for de der interesserer sig for Paul Austers litteratur samt hans tanker om at skrive. Men for at få det optimale ud af bogen, kræver det at du kender Paul Austers bøger indgående og har læst dem fornyligt.

Paul Auster…en verden i ord udkom den 14. oktober.

★★★☆☆

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *