Penguin Books – en forsidehistorie

Hvor meget betyder et cover for en bog? Køber vi bøger med øjnene lige som vi spise mad? Måske ikke altid, men jeg må indrømme, at jeg har købt mere end en bog på grund af forsiden – størstedelen af dem fra Penguin Books.

Ja jeg tilstår gerne, at jeg har en svaghed for Penguin Books. Nogle af de første ”voksen bøger” jeg læste var udgivet af Penguin Books, og købt af mig hos den lokale antikvar alene på grund af coveret. Heldigvis viste flere af dem at være rigtig gode bøger, men det var udelukkende coveret der tiltrak sig min opmærksomhed i første omgang.

Penguin Books revolutionerede forlagsbranchen i 1930’erne ved at udgive paperbacks af høj kvalitet til billige penge. Men de blev gennem årene også kendt for deres bogcovers. Du kender dem sikkert, måske uden at tænke på at de er fra Penguins, men det klassiske design er sidenhen overført til diverse merchandise, hvor især kopperne synes at være ret populære blandt det bogelskende folk.

Nogle af Romek Marbers flotte forsidedesigns i Penguin Crime-serien.

Nogle af Romek Marbers flotte forsidedesigns i Penguin Crime-serien.

I 1961 bestilte Penguins art director Germano Facetti tre designere til at skabe et nyt layout til deres Penguin Crime-serie. Der skulle indarbejdes et område til illustration og grafik, samtidig med at den tydelige typografisk stil de var kendt for blev bevaret. Designeren blev Romek Marber (1925-), der har lavet nogle helt utrolig flotte forsider, som jeg er meget begejstret. De er ofte meget enkle, men alligevel formår de at udtrykke en stemning der gør mig nysgerrig, og giver mig lyst til at se nærmere på bogen.

Marbers stil leder tankerne hen på en anden designer, filmplakatmesteren Saul Bass (1929-1996). Saul Bass lavede sin første filmplakat til Otto Premingers Carmen Jones i 1954. Det blev starten på en imponerende karriere som grafisk designer i filmbranchen, hvor han lavede grafiske titelsekvenser og filmplakater som ingen andre for instruktører som Preminger, Hitckcock, Wilder og Kubrick. Plakatdesignet til Otte Premingers film Anatomy of a Murder (1959), blev gengivet på litterære udgave hos Penguin Books.

Saul Bass’ filmplakat til Otto Premingers film samt gengivet på Penguin Books litterære udgave af samme historie.

Saul Bass’ filmplakat til Otto Premingers film samt gengivet på Penguin Books litterære udgave af samme historie.

En anden interessant designer Penguin Books har brugt er Abram Games (1914-1996), der sammen med illustratoren David Caplan lavede en række forsider, som måske ikke er blevet lige så ikoniske som nogle af de andre, men som jeg synes er meget fine. Farverne med de mørke kontraster er gode og bemærk især de ”skjulte” ansigter i forsiden med nøglerne. Virkeligt fint! En lidt pudsig ting er, at David Caplan altid signerede sine coverdesigns, som det er kendt fra kunstværker.

Eksempler på samarbejdet mellem Abram Games og David Caplan.

Eksempler på samarbejdet mellem Abram Games og David Caplan.

Den tredje og sidste designer jeg vil nævne, der har lavet nogle fantastiske covers for Penguin Books er David Pelham. Hans stil kan både være enkel og effektiv på en næsten ”in your face”-agtig måde som fx den ikoniske forside til A Clockwork Orange samt farverig og detaljeret som det især ses på forsiderne til Penguin Books’ Science Fiction-serie.

Nogle af David Pelhams enkle og effektive bogforsider for Penguin Books.

Nogle af David Pelhams enkle og effektive bogforsider for Penguin Books.

Jeg kan fortsætte i en uendelighed med at tale om forsider på Penguin Books, for de har lavet utrolig mange serier med hver deres stilarter og størstedelen af dem er helt fantastiske. Tag fx et kig på deres opdaterede versioner af klassiske romaner – man mister næsten pusten. Vil du læse og se meget mere til Penguin Books forsider igennem tiderne, kan jeg varmt anbefale bogen Penguin by Design: A Cover Story 1935-2005.

Enkeltheden på disse klassiske romaner er utrolig smukt.

Designet på disse klassiske romaner er enkelt men utrolig smukt.

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *