Sommerudfordring – vind en bog!

I denne uge er det ifølge kalenderen sommer (selv om vejrguderne vist ikke helt er klar over det), og i den anledning skyder jeg en sommerudfordring i gang, som jeg håber I har lyst til at være med til.

Udfordringen går ud på at få læst nogle klassikere i løbet af sommeren. Der findes masser af bøger i kategorien klassikere, og jeg må med skam indrømme, at der er flere af dem jeg aldrig har fået læst – der dukker altid lige en ny udgivelse op som jeg kaster mig over først, fordi den skal anmeldes. Derfor bliver sommermånederne ofte der, hvor jeg læser ”gamle bøger”. Sidste år læste jeg en håndfuld af Dan Turells krimier Mord i…, der jo er danske klassikere, men i år bevæger jeg mig mod de rigtig store.

Jeg har udset mig tre bøger til min personlige sommerudfordring – en for hver sommermåned. Det drejer sig om følgende bøger:

Dræb ikke en sangfuglHarper Lees Dræb ikke en sangfugl fra 1960 vandt den prestigefyldte Pulitzer pris. Den lille sydstatsby Maycomb er fyldt med fordomme, vold og hykleri, så da byens respekterede sagfører, Atticus Finch, påtager sig forsvaret af en sort mand, der er anklaget for at have voldtaget en hvid kvinde, får det store konsekvenser for den lille by. Set gennem øjnene på den niårige Scout Finch udforsker Harper Lee med hjertevarmende humor de voksnes irrationelle holdning til race og samfundsklasse i 1930’ernes Alabama.

I flere år ventede man på opfølgeren til den succesfulde roman, men den kom aldrig. Efter den enorme succes trak Harper Lee sig tilbage fra offentligheden. Hun har sjældent givet interviews og trods ønsker fra millioner af læsere, skrev hun aldrig en ny roman. Indtil nu.

Tidligere på året kom det frem at den nu 88-årige forfatter til juli udgiver sin anden roman der har fået titlen Go Set a Watchman. Historien udspilles, lige som i Dræb ikke en sangfugl, i Alabama, og handler om nogle af de samme personen vi kender fra den første bog. Det er derfor oplagt at nå at læse klassikeren Dræb ikke en sangfugl inden fortsættelsen udkommer.

VejeneJack Kerouacs Vejene er en milepæl i amerikansk litteratur. Bogen tager sin begyndelse, da Neal Cassady slutter sig til Jack Kerouac og Allen Ginsbergs kreds af litterære bohemer i New York.

Cassady inspirerer dem til at rejse rundt i hele USA og Kerouacs bog kommer til at tegne et portræt af en generation af unge mennesker, der hverken kan eller vil indpasse sig i det etablerede amerikanske samfund anno 1947.

Denne udgave af Vejene er den legendariske første version af Kerouacs selvbiografiske roman, som blev skrevet på en næsten 40 meter lang papirrulle. I modsætning til den senere version bruger det oprindelige manuskript hovedpersonernes autentiske navne frem for pseudonymer, og det rummer mere personligt stof, blandt andet om Kerouacs far. Det er en vildere og saftigere bog end den senere version.

Mrs. DallowayVirginia Woolfs berømte roman Mrs. Dalloway, der følger en kvindes gøremål og tanker gennem én enkelt dag, er et panorama af håb, erindringer og nederlag – og et af litteraturens fineste storbyportrætter.

En sommermorgen i begyndelsen af 1920’erne går Clarissa Dalloway ud i et myldrende London for at købe ind til det selskab, hun vil holde samme aften. Mens vi følger hendes forberedelser, sender den strålende junidag hendes tanker på flugt. Den dag, der slutter med Clarissas aftenselskab, følger vi i en ubrudt strøm af skiftende synsvinkler de tanker, som Clarissa – og hendes omgangskreds – gør sig om livet, som det har formet sig for dem.

Jeg er sikker på, at jeg ikke er den eneste med sort litterær samvittighed, så hop med på min sommerudfordring og dyk ned i klassikerne.

For at skyde udfordringen ordentlig i gang udlodder jeg et eksemplar af Dræb ikke en sangfugl. Alt du skal gøre er at skrive en kommentar om hvilken klassiker du gerne vil udfordre dig selv med denne sommer. Jeg trækker lod om bogen fredag den 12. juni.

Stor tak til Lindhardt & Ringhof der har sponsoreret et eksemplar af Dræb ikke en sangfugl.

Du må meget gerne dele...Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

21 tanker om "Sommerudfordring – vind en bog!"

 1. Hej Mette!

  Hvor er det en god idé med de gode gamle klassikere – rigtig fed sommerudfordring! Hvor min kæreste som dig er hoppet på Jack Kerouacs “Vejene”, er jeg selv gået i barndommen – har tænkt mig at genlæse Beatrix Potters eventyr om Peter Kanin & co. 🙂 Jeg håber, at alt er vel hos dig, og at du nyder sommeren!
  Knus

 2. Ihh, jeg ville enormt gerne læse “Dræb ikke en sangfugl”. Har lige læst Mrs Dalloway for nyligt og det er helt oppe på top 3 af all-time yndlings bøger.
  Så en sommer med en smuk klassiker i hænderne -ja tak!

 3. Jeg vil helt klart læse “Dræb ikke en sangfugl”. Jeg har læst den for mange år siden som en af mine yndlingsbøger, så ville blive så glad for at få lov at læse den igen.

 4. Åh, jeg har det sådan, at jeg ofte tænker: Nej, nu MÅ jeg altså i gang med at læse nogle af klassikerne. Og så bliver det aldrig til noget. Jo, jeg genlæste for nylig nogle af Raymond Chandlers forrygende krimier, der har mere end 70 år på bagen. Dræb ikke en sangfugl er jo også en lidt ældre sag – den skal læses på et tidspunkt. God læselyst med alle tre styks, Mette.

 5. Jeg er gået i gang med nyoversættelsen af James Joyce’s Ulysses – en mega udfordring, efter at være gået udenom den i årevis. Er nået til side 200 og jeg føler mig, overraskende nok, rigtig godt underholdt 🙂 Ligefrem nogen pageturner er det dog ikke, men jeg læser omkring 20 sider om dagen, så må det tage den tiod, det tager!

 6. Jeg har netop sat mig for at få læst Dræb ikke en sangfugl! Så jeg krydser fingre!

 7. Da jeg er igang med speciale skrivning om kvinders skrivestil i attenhundrede tallet, er jeg igang med at læse Jane Eyre for første gang.
  Som litteratur studerende er det næsten pinligt endnu ikke at have læst en klassiker som sangfuglen, den ville jeg derfor rigtig gerne bruge nogle sommerdage på😊

 8. Skal læse Børnene af Ida Jessen og Pelle Eroberen….og måske når jeg et eksemplar af Dræb ikke en sangfugl😊

 9. Hej Mette, dejligt med inspiration til sommerlæsning 🙂
  Jeg har to ulæste klassikere i reolen, som jeg gerne vil læse i løbet af sommeren:
  W. Heinesen med De fortabte spillemænd
  Samt
  E Hemmingway med Farvel til våbnene.
  Dejlig sommer til dig, Mette
  Kh. Line

 10. Faktisk står Harper Lee på listen fordi jeg netop har læst den sidste bog i Follets century trilogi. Om iq84 er en klassiker endnu det må I bestemme, men bortset fra det, så er den sommerlæseudfordringen hos mig.

 11. i år skal jeg nå at læse Dræb ikke en sangfugl og Ulysses… Johhhh

 12. Jeg har lige læst Iben Mondrups: Godhavn, i den forbindelse vil jeg gerne læse flere bøger – set fra et barneperspektiv – derfor vil jeg gerne læse: Dræb ikke en sangfugl.

 13. Lige præcis Dræb ikke en sangfugl drømmer jeg om at læse, før jeg så også kaster mig over den nye (omend man nok burde læse dem i omvendt rækkefølge). Men ellers står Den Uendelige Historie på skemaet for mig selv og min søn

 14. Jeg har nogle rigtigt store – i hvert fald i betydningen antal sider – klassikere liggende i min bunke, nemlig Ulysses, Moby Dick og Forbrydelse og straf. Faktisk har jeg også Anna Karenina, Dantes guddommelige komedie og Don Quijote, men det er nok tvivlsomt om det bliver denne sommer.
  Jeg har fået indkøbt en god bunke klassikere i et projekt, hvor jeg gerne ville læse de der 100 bedste bøger ca., så der er nok at tage fat på. Men ligesom at spise en elefant er det bedst at tage det bid for bid. Første bid bliver nok Ulysses…

 15. Synes jeg har taget en tørn med klassikere men hvis i finder en så er det ikke et problem.

 16. Så er vinderen fundet! Og konkurrencen er dermed slut. Stort tillykke til Annette Fahnøe – send mig en mail med din adresse, så sender jeg bogen til dig. 🙂

  mettecm@email.dk

  • Mange tak – det er jeg bare så glad for 🙂 Har sendt dig en mail med adressen. Rigtig god sommer til dig og alle jer andre!

 17. Jeg vil læse Franz Werfels “De 40 dage på Musa Dagh”. Det er den første roman om det armenske folkemord, 800 sider og vistnok dem alle værd. En klassiker her i 100-året for den etniske fordrivelse og massakre. Med lidt ildhu kan man finde den i små, støvede kælderantikvariater – og ellers er der biblioteket. Selv har jeg heldigvis et indbundet eksemplar i 2 bind stående – købt for 20 kroner i det fantastiske antikvariat, som jeg bare kalder Bogfætter, lidt udenfor Bogense på vej mod Skåstrup. Hvis man er på de kanter i sommerferien kan det anbefales at gå indom – der er klassikere i stribevis for ingen penge.

Der er lukket for kommentarer.